Trådlöst

Datornätverk fungerar egentligen likadant på en högre nivå oavsett om dom är trådbundna eller trådlösa. Skillnaden ligger i hur signalerna fysiskt färdas mellan enheterna som kommunicerar med varandra. Nu för tiden när man pratar om trådlöst så är det nästan alltid Wi-Fi, radiobaserat trådlöst nätverk som man menar, och det är också den sortens trådlösa nät som vi tar upp här.

Trådlös kommunikation bygger på samma sorts kommunikation som trådbundna LAN. Man använder fortfarande IP-adresser och MAC-adresser, default gateway, DNS och så vidare. Men i stället för att låta signalerna och kommunikationen färdas över kablar så färdas signalerna genom luften.

Trots likheterna så är ändå trådlösa nätverk en av de absolut vanligaste problemkällorna på datornätverk, både för privatpersoner och för företag. Det är dålig täckning, man blir nerkopplad, det går långsamt fast man har bra täckning och så vidare. Varför är det då på det viset? Är det så svårt att jobba med trådlösa nätverk?

Svaret på den frågan är faktiskt att ja, det är otroligt komplicerat med trådlösa nätverk!

Trådlösa nät är ju “magiska” på så sätt att det är väldigt enkelt att börja använda dom, man behöver inte dra några kablar, signalerna är osynliga och det finns inga problem som man kan se och ta på. Inga kablar som är trasiga eller kontakter som inte sitter i ordentligt.

Men det magiska i trådlösa nät är också orsaken till att dom ofta fungerar dåligt. Dom flesta människor har ingen kunskap om radio och hur radio fungerar, och vet man inte hur något fungerar så har man inte heller någon möjlighet att veta något om vilka problem som finns och hur man kan försöka undvika problemen.

Alla trådlösa enheter säljs också på ett sånt sätt att man ska tro att det är så oerhört enkelt att koppla in dom och bara börja använda dom. Och så är det också ofta. Förutsatt att du bor ute i skogen 500 meter från närmaste granne och att du inte har några möbler inomhus. Du bor också i en etta med bara gipsväggar och har ingen mikrovågsugn eller några bluetooth enheter. Inte heller trådlösa möss eller tangentbord. Faktiskt är det lika bra att säga att den enda radiosändande prylen du får ha hemma är just den här trådlösa produkten som du just köpt. Då kommer din produkt nästan garanterat fungera! Förutsatt att det inte är en dålig produkt förstås. Man ska aldrig underskatta tillverkarnas oförmåga att själva förstå trådlös kommunikation.

Varför är trådlöst svårt?

Trådlöst är svårt därför att man i grund och botten måste vara radioamatör eller komma från en bakgrund inom radio för att förstå hur radiokommunikation fungerar. Dom flesta människor har ingen aning om hur radio fungerar över huvud taget, annat än att det är elektromagnetiska vågor av något slag som kan användas för att skicka information, och så är det något med frekvenser.

Den största utmaningen med trådlösa nätverk är just radiosignalerna och hur dom stör ut varandra, störs av elektronik och elektromagnetiska fält, störs av luften och av föroreningar, inte kan färdas genom vissa typer av material så bra, försvagas olika mycket av vissa material i väggar jämfört med andra, blockeras av ståldörrar, sprids olika beroende på antenntyper, försämras av att studsa runt, är väldigt beroende av hur bra antennen är, är otroligt beroende av hur datorns drivrutiner är skrivna för att bete sig på det trådlösa nätverket… ja det finns en miljard saker som påverkar hur bra det trådlösa nätverket fungerar.

I hela Sverige finns det egentligen bara en handfull människor som är tillräckligt duktiga på radioteknik för att förstå, designa och sätta upp avancerade trådlösa nätverk. Nu pratar jag inte om hemmanätverk eller ett litet kontorsnätverk, utan om idrottsarenor och stora köpcenter. Samtidigt finns däremot hundratals tekniker som jobbar med nätverk som skulle klara av samma stora nätverksinstallation om det vore trådbunden kommunikation. Det säger en del om hur ovanligt det är med folk som kan radiokommunikation och som jobbar just med datornätverk.

Vem som helst kan sätta upp ett trådlöst hemmanätverk, och eftersom det nätverket är så litet så fungerar det nästan alltid. Det kanske fungerar dåligt, men det fungerar. Men om man i stället skulle låta en duktig trådlös installatör göra samma installation med bra trådlös utrustning så skulle nätverket fungera oerhört mycket bättre.

Vad innehåller avsnittet om trådlöst?

Det här avsnittet kommer att gå igenom hur trådlösa nätverk egentligen fungerar. Det innehåller lite grundläggande radiolära för att man ska förstå koncepten bakom varför trådlösa nätverk är svårt.

Titta också gärna på fördjupningsavsnittet om trådlös radiokommunikation. Där förklaras många grunder till hur radiokommunikation fungerar.

Sedan går vi igenom dom olika byggstenarna i trådlösa nätverk så att hela bakgrunden ligger klar till hur de fungerar. Här kommer en del termer tas upp som vi använder senare i avsnittet.

Vi går också igenom många av dom sätt som man brukar bygga trådlösa nät på för att förklara hur det fungerar och varför det finns nackdelar med att bygga på många av dom sätten.

Till sist föreslår vi lösningar på hur man kan bygga upp sitt trådlösa nätverk för att få bättre resultat.

Föregående avsnitt:
ARP - Att binda ihop MAC och IP

Nästa avsnitt:
Radiolära och Wi-Fi