UPnP – automatisk Port Forward

UPnP är en standard för att datorer och routrar och annat som kopplas in på ett nätverk ska kunna dela med sig av sina tjänster till varandra. Enheterna kan använda UPnP för att berätta för varandra vad dom kan stå till tjänst med och vilka tjänster på andra enheter som dom vill använda sig av. Till exempel kan en dator som har filmer och musik på sig berätta det för alla andra på nätverket. Sen kan en Smart TV som är ansluten till samma LAN spela upp filmerna över nätverket och visa filmerna på TV-skärmen.

En annan funktion i UPnP är att en router kan berätta för datorerna att routern kan göra automatisk Port Forward. Datorer som behöver en Port Forward regel kan sen berätta för routern vilka Port Forward regler som dom behöver, och så fixar routern det automatiskt åt datorerna.

UPnP Port Forward funktionalitet

För att det ska funka så krävs flera saker:

  • Routern måste ha stöd för UPnP Port Forward, och UPnP Port Forward måste vara aktiverat i routern
  • Datorns operativsystem måste ha stöd för UPnP Port Forward och UPnP Port Forward måste vara aktiverat i datorn
  • Programmet som behöver en port forward måste ha stöd för UPnP Port Forward

Nyare hemmaroutrar har ofta stöd för UPnP Port Forward. Däremot är det inte säkert att funktionen är påslagen, utan du kanske själv måste slå på funktionen i just din hemmarouter. Funktionen brukar kallas för något i stil med “UPnP Port Forwarding” eller bara “UPnP”, men det är möjligt att det heter något annat i din router.

När det gäller operativsystemet så har moderna operativsystem stöd för UPnP men det är ofta avslaget och måste slås på innan det kan användas. I Windows kallas funktionen för “Network Discovery” på engelska, eller “nätverksidentifiering” på svenska.

Här finns två guider på svenska respektive engelska som beskriver hur man aktiverar funktionen i Windows 7. Liknande guider finns även för andra operativsystem.

Windows 7 Svenska, nätverksidentifiering

Windows 7 Engelska, network discovery

Till sist gällande programmen så är det inte alla program och datorspel som har inbyggt stöd för UPnP Port Forward. Om programmet inte har stöd för UPnP så finns det inget sätt som är helt automatiskt för att få det att fungera. Som tur är så har väldigt många datorspel stöd för UPnP nu för tiden, men det är något som man ändå måste kolla genom att googla efter informationen.

Föregående avsnitt:
Port Forward

Nästa avsnitt:
Switching