Broadcast

Broadcast är en term som används till exempel i Radio och TV sammanhang. En Radiomast eller TV-sändare skickar ut en signal som når till alla inom räckhåll. Har man en TV eller radiomottagare så kan man lyssna på signalen. Men oavsett om mottagaren spelar upp signalen eller inte så har signalen i alla fall nått hela vägen fram till mottagaren.

Ordet Broadcast används även på datornätverk och betyder egentligen samma sak som ovan. En enhet (dator, router etc) skickar ut ett meddelande på det lokala LAN:et som den vill ska nå fram till alla andra som är anslutna till samma lokala LAN.

Här är två exempel på när en broadcast används på ett datornätverk:

  • En dator vill ha en IP-adress och skickar ut ett meddelande för att hitta en DHCP server och be om att få en IP-adress. Datorn vet egentligen inte om det finns någon DHCP server, var den DHCP servern i såna fall finns, eller vad DHCP servern har för IP-adress eller MAC-adress. Därför skickar datorn ut en Broadcast som kommer att nå alla på LAN:et, och så ber den eventuella DHCP servrar som finns på LAN:et att svara tillbaka.
  • En Windowsdator vill veta vilka andra Windowsdatorer som finns på LAN:et. Den skickar därför ut en Broadcast på LAN:et och ber alla andra Windowsdatorer att svara tillbaka.

När en dator skickar ut en broadcast så skickar den broadcasten till en särskild MAC-adress, FF:FF:FF:FF:FF:FF som är till för just det syftet. All annan utrustning på nätverket förstår då att den här trafiken är en broadcast som är riktad till alla på LAN:et.

Alla datorer och routrar och servrar som tar emot en broadcast kommer också att läsa vad som står i meddelandet. Men däremot kommer inte alla att göra något med meddelandet. Dom datorer som märker att meddelandet var riktat till någon annan kastar helt enkelt bort meddelandet efter att ha läst det.

Broadcast exempel med DHCP

I exemplet ovan letar en dator efter en DHCP server. Alla på LAN:et får meddelandet, men dom flesta kastar meddelandet efter att ha läst det, eftersom dom inte är DHCP servrar. Hemmaroutern däremot som är en DHCP server svarar tillbaka och berättar om sig själv och erbjuder en IP-adress.

Föregående avsnitt:
MAC-adresser

Nästa avsnitt:
Switchar